Tuesday, 5 December 2017

Tips hilangkan ruam baby

Sejak kebelakangan ni selalu kita dengar masalah ruam atau bintik2 kat badan baby. lagi2 kalau cuaca panas menyebabkan baby mudah berpeluh. disebabkan nak elak masalah ni ramai ibubapa yang ambik inisiatif untuk pasang air cond kat rumah.

kat sini sal nak share tips untuk cegah ruam atau bintik2 merah kat badan baby. 

time thaqif lahir sampai la sekarang alhamdulillah kulit die tak sensitif. sepanjang tempoh berpantang sal sapu kanji kat badan thaqif. sapu je kat bahagian bontot, kat ketiak, kat leher, atas belakang, kat mana2 area yang kebarangkalian akan naik ruam.

jangan guna bedak sebab bedak tak elok untuk baby tau. boleh refer kat majalah pa & ma kenapa bedak xsesuai untuk baby lagi2 yang jenis kulit sensitif.

alhamdulillah kulit thaqif elok je tanpa ada ruam. hari2 amalkan sapu kanji. kalau kat kampung sal mudah sangat nak dapat kanji.

umi sal beli kat kilang keropok. alang2 dah beli keropok mintak sekali beli kanji. hehe. lagi jimat tak perlu nak beli kat kedai. kat kedai tak jumpa kanji pek kecik2.

ok lah, selamat mencuba :)

Saturday, 2 December 2017

Promosi Vivix

Hai korang, malam ni thaqif tewas awal. so, cepatlah jari jemari ni duk tekan2 keybord :)

Cepatnya rasa dah masuk December kan. dah penghujung tahun dah. sepanjang tahun 2017 korang rasa happy x.? kalau masih ada impian yang belum tertunai, teruskan melangkah teruskan berjuang tau. nanti tiba masanya boleh la menuai hasil.

sempena bulan ni, sal nak announce promosi best. jarang2 ada tau. ramai yang nak, ramai yang jatuh cinta tapi bila tau ada promosi mesti berduyun2 grab takut terlepas peluang.

promosi vivix:


haaa sangatlah beruntung grab time ni untuk dihadiahkan kepada orang tersayang atau reward untuk diri sendiri :)

- boleh hadiahkan untuk mak ayah yang nak kekal sihat dan cergas
- boleh berikan kepada pasangan atau diri sendiri untuk kekal bertenaga sepanjang hari
- sebagai ikhtiar period tak teratur
- mempercepatkan luka bersalin sembuh sama ada normal atau ceaser
- untuk memudarkan jeragat yang dah lama makin berkerak
- untuk mengecutkan jerawat dan menegangkan kulit
- antipenuaan dan awet muda

kandungan yang terdapat dalam sebotol vivix:

Muscadine Grape (Super Grape with one extra chromosome)
Contains ellagic and ellagitannins
• Inhibit and reduce abnormal cell growth
• Enhance longevity and energy production in cellular level.
• Regulate a healthy blood glucose level

Polygonum Cuspidatum
Contains resveratrol
• Promote healthy inflammation rate
• Improve blood circulation
• Inhibit blood platelet aggregation

Purple Carrot
Contains anthocyanin
• Promote healthy vision
• Improve elasticity of blood vessels
• Reduce inflammation

European Elderberry
Contains anthocyanin
• Boost immune protection
• Anti-bacterial and anti-viral properties
• Promote development of normal and healthy cells

banyak sangat tau kebaikan vivix ni. bagus untuk kecantikan dan ikhtiar untuk kekal sihat

vivix 6 free 1, RM3021
- free postage
- free membership
- cash back
- Jimat RM1k ++

vivix 2 less 5%, RM956.65
- free postage
- free membership
- cash back
- jimat RM100 ++

ingin vivix dengan harga yang jauh lagi murah 20-30% 
boleh whatsapp sal untuk order :)

014 5077834

sal akan guide dan consult cara pengambilan vivix dengan betul.




Monday, 13 November 2017

Sungai Buloh : Mi celup Kelate


Hai semua, assalamualaikum, semoga awak2 semua dalam keadaan sihat :)

Tiba2 sal teringin nak makan mi celup kelate. Agak2 la cik sal oii dah jam bape ni. Time ni maybe half of rakyat Malaysia dah berdengkur dah kot. Sal plak duk layan nafsu nak makan sampai berair mulut. Kalah mak buyung!!

Normal lah kan bila dah jadi perantau. Mesti duk teringin nak makan makanan negeri kita. Sal dah hampir 4 tahun menetap kat KL. Berhijrah sebab kahwin dengan orang sini.

Nilah antara habit sal yang tak pernah berubah kalau nak balik kampung. Sal akan list semua makanan yang nak dibeli nanti. Sebab makanan2 2 susah nak dapat kat sini tau. Antaranya mi celup.

Bukan xde mi celup yang jual kat sini tapi rasanya memang berbeza sangat2. Maybe mulut ni dah sebati dengan masakan siam dan kelantan.

Alhamdulillah sekarang kalau teringin nak makan tak perlu tunggu nanti balik kampung. Kat sini pun ada jual. Rasanya pun sedap dan puas hati. Harga berpatutan. Rasa nak bagi 5 bintang. hehe ^^


Hadap betul2. Memang tak pandang kiri kanan dah. Sebelum 2 sal make sure thaqif betul2 dah kenyang. Macam nilah kalau dah jadi mak2. Biar anak kenyang dulu. Kita kenyang kemudian tak pe. Barula puas hati makan tanpa gangguan :)


Maggi siam + chambor + telur masak separuh ni si dia punya. Sal punya bihun + chambor + telur masak separuh. Thaqif punya bihun + ayam. Thaqif pun boleh abis semangkuk tau.

Masa ni suami yang ajak pergi makan mi celup. Rasa nak lompat bintang sebab berjaya mempengaruhi die. Die pun dah mula suka dengan mi celup ni tau. hehe

p/s : Kedai mi celup kelate hanya beberapa meter dari Klinik Kesihatan Sg Buloh. Nanti kalau pergi sana. Cakap la sal yang recommend confirm dapat diskaun. Hehe 

Entry ni sal tulis khas untuk anak2 kelate yang suka mi celup tau. Ok bye!! :)

https://www.facebook.com/norsalihah.zulkiflee
https://www.instagram.com/salihahzulkiflee/




Wednesday, 8 November 2017

Masuk Percuma ke Pusat Sains Negara

Assalamualaikum, hye :)

Ada masa sikit malam ni nak share pasal Pusat Sains Negara. Sebenarnya sebelum ni sal memang selalu duk lalu lalang depan pusat sains negara 2 tapi tak sempat nak masuk. Nampak bangunan die yang bulat besar gah serta berwarna warni 2 macam duk melambai2 je. 

So, petang tadi last minute decide ngan husband nak singgah situ kejap. Alang2 boleh bawak thaqif tengok fish dan main2 dalam 2. Dengar khabar ada tempat mainan kanak2 dalam 2. Nak masuk pun free je.

Sebelum ni sal ada terbaca kat fb post nak masuk sini PERCUMA sehingga 31/12/2017 oleh saudara Hendri Bin Helmi. Yang berbayar cuma mainan untuk orang dewasa. Ape ntah nama die. Bunker kot. Haha ^.^

Jadi, mak ayah yang tengah plan nak bawak anak2 pergi jalan2 time cuti sekolah nanti boleh berkunjung ke sini. Selain dapat main2, anak2 jugak dapat tambah ilmu pengetahuan.




Sebelum masuk terus pergi kaunter dapatkan tiket samada nak yang free atau berbayar. Terpulanglah. 


Orang yang jaga kaunter 2 akan bagi lagi 1 kertas. Ha rupa macam kat atas 2. Nanti senanglah nak explore semua area pusat sains negara.

Disebabkan masa yang tak mengizinkan tadi, sal sempat bawak thaqif pusing2 aras 1 dan 2 je. 2 pun sekejap2.


Nak masuk dalam 2, kena lalu lorong akuarium ni. Dari luar 2 thaqif dah bunyi2 dah. Wooowwww!! Wooowww!!! Tengok die bukan main excited tengok fish besar gedabak depan mata. Sebelum ni dapat tengok yang besar2 kat tv je.


Tekan cepat papa!! Tekan lagi kuat!! Thaqif macam bagi semangat kat papa plak. Hehe. 2 alat eksperimen macam mane kapal boleh karam.


View kat sini macam cantik. Tapi tengoklah thaqif 2 xnak layan mama plak. (sorry kalau sal bahasakan diri kat sini mama, takut ada yang confius) But its ok la kan dari takde langsung.


Papa readyyy!! Thaqif nak bawak papa fly. Masa ni memang kitorang layankan aje karenah Thaqif. Rasa happy plak tengok die seronok main.


Kat dalam 2 jugak ada macam tempat playschool. Fokus betol thaqif main benda alah ni. Ajak balik xnak plak. Terpaksa la sal pujuk rayu die.



Ni view kat aras 1 dari aras 2. Sal pergi waktu kerja. Orang pun xbape ramai. Kalau pergi time weeked atau cuti sekolah confirm ramai orang. Kena betul2 waspada. Lagi2 yang bawak anak2 kecil. Selalu awasi mereka tau. Takut nanti terlepas pandang.



Ni plak kat aras 2. Banyak info2 pasal flight. Budak2 sekolah atau orang2 yang minat pasal benda alah ni wajib masuk tau.

Ok lah mata pun dah rasa berat. Kalau sal nak cite semua malam ni memang xsempat kot.

Lain kali sal sambung ye. 2 pun kalau rajin. Hehe

Ok, bye!!! :)








Monday, 23 October 2017

Air Ketuban Kurang Semasa Mengandung Anak Pertama

Pengalaman mengandung kali pertama masih lagi segar di ingatan sal. First month kawin, period terus delay. Tunggu punya tunggu sampai 3 bulan, still jugak xperiod. Sal xnak la terlalu mengharap sebab takut keputusan upt nanti negatif. Sebab sal ngan suami nak anak cepat2. At least dah ada sorang baru nak merancang.

Dah masuk 3 bulan still tak period tapi masih lagi xde pape tanda. Last2 adik sal suggest suruh cek guna upt. Balik keje terus cakap kat husband nak singgah farmasi kejap nak beli upt. Sampai je rumah terus ke dapur, masak untuk dinner dulu. Sal sengaja lengah2 nak cek sebab takut punya pasal. Haha.

Then, dah siap dinner, dah settle semua keje umah baru rasa nk check. Tapi sal very confident yang sal memang dah mengandung. Orang cakap better check pagi barulah result lebih accurate. Tapi sebab tak sabar. Malam pun nak jugak check. Haha. Jenis keras kepala.

Jeng.. Jeng..

Sah.! Memang sah. Positif. Sal tak tau macam mana nak gambarkan perasaan tu. Macam xpercaya dalam rahim sal dah ada nyawa. Bakal keturunan kami. Terus cepat2 tunjuk upt tu kat husband. Husband senyum je.

Alhamdulillah sepanjang mengandung sal sihat. Dan paling buat sal rasa bersyukur sebab xperlu minum air gula. Sebab duk dengar2 orang cakap xsedaplah. Rasa nak muntahlah. Xlarat nak abiskan sebotollah. Macam-macam.

Walhal tiap kali pergi check up selalu kena tegur ngan nurse. Sebulan naik 3kg. Sal mengaku sepanjang tempoh mengandung sal susah control makan. Sebab asyik lapar. Kadang2 pukul 4 5 pagi pun sal bangun makan sebab perut dah mintak isi. Nak lena pun xleh. Time ni sal belum lagi kenal supplement shaklee tau. Dari 39kg naik sampailah 51kg. Tinggi sal pun 148cm je. Ok lah kan.??

Sal walaupun mengandung tapi jenis xboleh duduk diam. Memang aktif tau. Suka berjalan. Dah la office sal duk tingkat 4. Hanya turun naik guna tangga tau tanpa LIF. Sehari maybe 10 kali naik turun tangga sampai la sarat mengandung still jugak suka berjalan.

Pejam celik pejam celik dah dekat 8 bulan. Time ni dah rasa xselesa dah. Baby selalu gerak2, tendang2. Sampai rasa sakit kat ari2.

Maybe first time, and nak sangat bersalin kat Kelantan and berpantang kat kampung. Sal decide untuk apply cuti tanpa gaji selama sebulan dengan persetujuan suami. Alhamdulillah, sekali lagi rasa bersyukur sebab dijodohkan dengan seorang suami yang sangat memahami. =)

Cuti dah lulus. Bos pun baik tersangatlah memahami. Terus pecut balik kampung.

Dari check up kat Sg Buloh terus transfer ke klinik kesihatan kat kampung.

Haaa start check up kat sinilah doc dapat detect air ketuban kurang dan die cakap maybe pertumbuhan baby xnormal. Ya Allah.!!! Dalam hati kenapa sepanjang aku check up kat klinik Sg Buloh dan beberapa kali pergi check up kat private semua normal.

Time ni rasa betul2 mengharapkan keajaiban daripada Allah sebab tak nak menyusahkan suami yang nun jauh kat KL. Tak nak jugak menyusahkan family kat kampung. Umi abah yang sentiasa di sisi time susah senang. Dilayannya sal macam anak kecil. Padahal sal dah besar panjang. Dah jadi isteri orang dah pun. =)

Doc terus buat surat refer pakar, katanya esok kena pergi Hospital Kota Bharu. Lepas ni bermula la episod kena ulang alik check up kat Hospital Kota Bharu. Dalam hati Ya Allah permudahkanlah semua urusanku.

Balik rumah terus cite kat umi masalah ni. Umi tanya orang tu. Umi tanya orang ni. Umi cakap kat orang tu. Umi cakap kat orang ni. Kot2 ada yang tau cara nak atasi masalah air ketuban kurang.

Umi cakap try la dulu cara kampung, kalau xboleh jugak xpelah. At least kita dah ikhtiar. Mungkin umi nak sedapkan hati aku. Ermmm......

Alhamdulillah, petang 2 jugak dapat panggilan daripada makcik sal. Die try tanya bidan yang selalu datang urut die. Bidan suggest minum air barli.

Lama jugak la duk pikir patut ke aku pergi cari barli. Sebab esok dah kena jumpa pakar. Macam xsempat je. Rasa nak give up dah. Kalau keputusan tetap sama camne. memang kena ward la jawabnya. Takleh bayangkan camne kena bersalin paksa. Induce!!! orang cakap lagi terseksa wei... Uwwaaaa..

Dalam hati apa pun keputusan esok, aku kena redha. Mungkin apa yang berlaku ni ada hikmahnya. Allah uji aku sebab die sayang. Maybe die rindu sujud2 aku. maybe die rindu doa2 aku. maybe die rindu tangisan aku. 

ampunkan aku sekiranya aku lalai dari mengingatimu ya allah. 

Sampai malam baru la tergerak hati suruh adik sal pergi beli air barli dan jugak biji barli. Malam2 rasa malas plak nak rebus barli. Better beli yang dah siap. Biji barli boleh masak untuk esok pagi. Sempat lagi minum sebelum jumpa pakar.

Sepanjang perjalanan nak pergi Hospital Kota Bharu sal duk pegang je botol berisi air barli tu. Minumlah air barli tu sampai jumpa pakar. Sampai tahap macam tu sekali.

macam orang nak ambik exam. pegang la note 2 sampai nak masuk hall. haha

Sampai je kat sana, Ya Allah ramainya manusia. Berapa lama nak kena tunggu ni. Sabarlah je la sal.

Tunggu punya tunggu, terpampang nombor giliran sal. Cepat2 masuk bilik scan. Terus naik katil.

Nurse duk golek2 la scanner tu atas perut sal. Boleh plak die tanya. "Kenapa datang sini.?" Aik takkanlah die xbaca buku merah tu. Kompius aku.

Tapi sal jawab jugak tau. "Saya datang sini sebab dapat surat dari doc kk suruh refer pakar. Doc sana cakap air ketuban kurang dan pertumbuhan baby macam xok."

Lepas scan nurse cakap, " Xlah semua ok je. Air ketuban ok, pertumbuhan baby pun ok. So far xde masalah."

Ya Allah lepas dengar 2 rasa macam tengah pikul batu yang bebannya bertan2 tiba2 bertukar jadi kapas. Rasa lega sangat2.

Alhamdulillah, xperlu masuk ward. Thanks Allah.

Sejak hari tu sal terus amalkan minum air barli sampai la bersalin.



Nilah wajah insan yang ditunggu2 selama 9 bulan. Rasa xsabar nak jumpa tau. Tapi ni gambar time Thaqif 4-5 bulan maybe. hehe lupa plak. Tengokla bulat kemain. Makin hari makin debab patut la bahu sal lenguh2.

Sal harap tips ni berguna untuk semua ibu mengandung lagi2 yang tengah ada masalah yang sama. Lagi bagus kalau amalkan minum air barli sejak dari awal usia kandungan lagi tau disamping solat hajat dan doa2.

https://www.instagram.com/salihahzulkiflee/
https://www.facebook.com/norsalihah.zulkiflee


Friday, 20 October 2017

Tiada Tenaga Gara2 Tak Breakfast

Sebenarnya dah lama dah sal nak share pengalaman sendiri minum ESP Shaklee. Baru kali ni ada ruang dan masa untuk update blog memandangkan Thaqif tersangatlah behave malam ni. Kalau x confirm berebut laptop ni ngan die. hehe. (alasan)

Sejak jadi ibu, rutin harian dah xsama dah. Boleh katakan hundred percent berubah. Tidur malam terganggu. Thaqif jenis suka tidur siang. Malam berjaga. Kadang-kadang pukul 4 pagi baru betul-betul boleh lena.


Kalau time puasa boleh jadi zombie. Lepas tidurkan thaqif, terus cepat-cepat prepare sahur.


Die plak jenis cepat sedar tau kalau sal xde kat sebelah die. Time masak pagi-pagi die merengek. Ada sekali tu tengok-tengok die dah merangkak sampai dapur cari sal. Kalau die dah merengek tu confirm xsiap masak. hehe.


Sejak hari tu, sal terpanggil untuk cari pengganti breakfast yang mengenyangkan serta bertenaga. Sal kalau lambat breakfast, badan rasa lemau, kepala pun mudah sakit.


Sebelum try esp, sal dah try ostematrix shaklee tau. Ostematrix ni memang serasi ngan sal. Nanti sal share dekat entry lain tau.


So, sebab serasi ngan ostematrix, Sal try plak search pasal esp. Banyak testimoni cakap bagus ambik time breakfast sebab mengenyangkan dan bertenaga. Sangat sesuailah untuk orang macam sal yang xsempat prepare breakfast.




Sal suka bancuh esp dengan milo. Minum plain macam tu pun ok. So far, tekak sal boleh terima. Kalau rajin blend ngan buah-buah lagi sedap. Segelas rasa xcukup tau. Hehe.


Esp pun ada manfaat lain jugak tau selain pengganti breakfast yang mengenyangkan serta bertenaga.



  • boleh cegah gastrik
  • boleh kawal berat badan bagi mereka yang tengah on diet sebab sifat esp yang mengenyangkan
  • boleh menghilangkan parut-parut jerawat
  • boleh memudarkan jeragat
  • boleh melicinkan dan menggebukan kulit
  • boleh mencerahkan kulit
  • menguatkan rahim sangat sesuai bagi mereka yang pernah mengalami keguguran
  • memperbanyakkan dan memekatkan susu badan
  • mencantikkan kulit ibu dan bayi
  • mempercepatkan luka bersalin sembuh

Sal ambik esp since Thaqif umur dalam 8 bulan. Now, Thaqif dah 2 tahun lebih. :)




Buat mereka yang berhajat ingin mendapatkan esp yang super best ni, boleh jugak dapat daripada sal. Sal jamin akan bagi tips dan konsultansi terbaik tau.

harga setong Esp, RM170.93. contact sal sekiranya nak harga jauh lebih murah 20-30%. 

Boleh terus hubungi sal di :

Whatsapp/SMS : 014-5077834
https://www.facebook.com/norsalihah.zulkiflee
https://www.instagram.com/salihahzulkiflee/